Monday, June 13, 2011

Ex housemate yang macam cilaka


Hello people,
Aku jarang nak maki kat blog. Kalau boleh aku taknak blog ni dicemari dengan kata2 kesat. Tapi ada sorang minah ni bikin guwa panas je. Aku dah tak tahan! Aku rasa kalau dia baca pun biaqpi lahh!

I moved to KL as I'd mentioned in the previous entry. Aku ingat segala masalah kat Alor Setar dah setel laah. However, it turned otherwise!

Guwa ada sorang ex housemate yang cilaka gila kat Alor Setar tu. Dia ni nak kata tak educated, belajar sampai Diploma kott which is not bad laa. Kerja gomen disamping buat perniagaan seniri. Memula masuk dulu guwa cool je tengok barang2 perniagaan dia bersepah kat ruang tamu. Bak kata orang, dia masuk dulu kau takleh la nak kecoh pape. Relax sudaah! Lepas perniagaan shawls dia kurang laku (yeah you know..ramai pesaing kot!) dia start pula berniaga potato spring. Ok yang ini aku agak baran. Kau balik kerja penat2, expect nak lepak2 tengok tv..kau tengok kat sudut ruang tamu ada seguni kentang yang membusuk. Apa kau rasa?

Selain dari itu, aku nak bagitahu korang yang aku suka je kucing. Tetapi untuk membelanya tidak sama sekali! Nak-nak di rumah sewa! Kalau kucing tu tahu makan je tapi tak berak, aku boleh je bela seploh ekor pun! Sejak guwa masok umah tu si bebal ni ada bela 2 ekor kucing. Kau bayangkan, kerja gomen, malam berniaga potato spring pastu disamping bela 2 ekor kucing parsi. Kau agak2 la, cukup taak masa dia? Mana nak bagi makan kucing tu lagi, nak buang tahi lagi, nak bersihkan sangkar lagi. Tak menang tangan? Housemate yang berhati mulia ni kaan ada? So aku la kena bagi makan kucing tu especially time dia balik kampung! Aku okay lagi, tak pernah bising beb! Dia kaan senior dalam rumah tu? Bebas nak buat apa pun! Bebas buang pasir bercampur tahi kucing ke dalam mangkuk tandas sampai tersumbat tandas umah tu. Tak pasal2 seminggu kitorang berak kat opis. Macam hareem betol!

Ada satu hari tu kucing dia mengiyau macam hareem je, aku terpaksa tutup hidung (busuk tahi) bukak sangkar tu buh friskies! Kalau ikotkan hati dah lama dah aku racunkan je kucing dia tu. And agaain..balik2 kerja je kau mesti nak chillax kaan? Instead, kau cium bau tahi kucing dari sangkar yang dia letak kat penjuru dapur. Ada tak kau rasa nak campak je sangkar tu?

Dua bulan lepas tak salah aku dia macam tahu je aku and the other housemates tak berapa suka dengan kucing dia tu so dia pun letaklah sangkar tu kat porch. Sadly, ada sekor kucing dia pandai keluar dari situ. There was one day, kucing dia yang keluar tu tak balik2, jenuh berdecit dia panggil tapi takde juga. Kau tahu sebab apa? Sebab dia menyorok bawah kereta kawan aku. Pas kitorang gerak dalam 2-3km baru kucing tu melompat turun and terus berlari masok semak! Manalah kitorang nak tahu kucing tu bersembunyi di situ! So balik dari opis tu kitorang senyap je, malas nak bagitahu. And sampai sekarang ni kucing tu tak balik2! Tinggallah sekor lagi. Seminggu lepas tu kucing yang sekor tu pun mati kesepian. Demmit! Dasar jantan takleh hidup tanpa betina! Aku tak tau nak suka ataupun taak dengan berita kematian kucing jantan dia tu! Yelah aku sayang kucing tapi perangai tuan dia tu takleh belahh! And you know what? Dia kuburkan kucing tu di halaman rumah sewa kitorang! Siap amek2 gambar lagi tuh! Aku syak dia nak uplod kat fesbuk kott. Gila saiko!

Pagi tadi aku dapat mesej dari dia. Dia pun dah kua dari umah tu. So dia mintakla kitorang bayar duit bil 3 bulan lepas iaitu RM20 setiap orang. Aku just bertanya, kenapa mahal sangat? Dia replied:
"Kau ingat aku taktau kira ke?"
Aku geram. Time ni nak gaduh pun gaduh laah! Bukannya jumpa dah pasni! Aku balas:
"Yelah, mana tau..kau kan penuh muslihat. Sama macam kes deposit rumah"
Ye, aku memang geram pasal deposit tu. Deposit yang dia tak pernah serahkan pun kat tuan rumah. Dia cakap nak dapat balik, cari orang baru. Fine. Aku cari orang baru. Tapi at the meantime aku terpaksa bayar dulu sewa untuk sebulan yang supposedly deposit aku cover tu. Aku kesiankan orang yang duduk umah tu lagi. And guess what apa yang dia replied?
"Eh babi la ko ni. Yang sial sangat pi bayar tu kenapa? Biarlah orang yang ada tu bayarkan! Harap je belajar degree tapi otak ke laut"
See? Orang yang tak educated memang cakap macam tu ye kawan2. Memang sikap melepaskan diri je.

Selama aku duduk rumah tu aku asek terperap je kat bilik. Kat luar busuk dan berselerak. Kau bayangkanlaah! Aku baru je kemas tup2 dia balik umah, selerak balik! Seumur hidup aku tak pernah aku dapat hosemate yang macam tu lagi. Yang lawa di luar, pengotor di dalam.

16 comments:

Fara_Adura said...

Salam kenal ea

Berdesing baca u punye kes neh.. kuang ajo betul. Siap vavikan org. Ehh tade educated tuh. Dgn erti kata lain, moral tade. Ke laut. Seb la tak pnh jupe org saiko cane.. hrp dijauhkan la kan.. sabar eh

una berry said...

wah2, bila dah rasa kalah dlm argument dia main sentimen peribadi la pulak kan? memang dasar! aku pun geram kot makhluk camni ni n aku pantang kalau rumah bersepah n bau taik kucing. sape tahan kot. nak cakap orang bebal pun tgk la balik diri sendiri tu. takpela tikah, nasib baik kau dah tak payah ngadap dia lagi dah. hopefully kat tempat baru things would be different. bertahan atikah! :)

ika~~ said...

fara:pd dia seronok kott ble sbut vavi tu kt org len.hahaha.thx dropping by :)

una:yup,ayat yg lebih tepat!kalah dlm prgaduhan maen isu peribadi!kahkahkah.buduh.itula.sian aku,aku smpai cam dah bau tahi kucing mcm mna.haha!

Zahira said...

dasyat giler ex-r0omate ko ni ika!!! Last yr masa duk menyewa kat area fac pn penah jumpa yg perangai mcm pelesit ni, yang jenis suka buat apa2 sesuka hati sbb dia claim dia senior...masa i kuar, dia mintak duit perabot ok.....i duduk less than a yr tp bayar rm 200 lebih...then i mintak nk kira sendiri, baru dapat rm 118!!!!! Then i asked her, nape bnyk sgt? dia cakap dia silap kira padahal b4 that, mati2 dlm hp dia ckp ni dh kira amount betul..... argh malas nk kenangkan huhu

mazeermohamad said...

Saya faham perasaan anda! Saya juga pernahdan sedang mengalami benda yang sama!

THE TRUTH ABOUT RUMAH BUJANG!!

wahida idris said...

susah jugak dapat housemate mcm tu. kuajaq sangat. huu

saye baru nak duk rumah sewa sem depan. hopefully, dorg ok. huuu

AsLah said...

harap2 tak dapat laa roomates mcm tu..

tuan said...

perghhh..mmg ko pnyabar..lao ak./mmg gadoh laaa

syamsiyati said...

dulu aku pon penah dok umah sewa n ade gak la sorang dua perangai ala-ala sengal, tapi buat macam cerdik pandai...tp ko nyer kes ni...siyes tension..pantang la dgn org pengotor ni..

Cik Kiah Bedak Sejuk said...

series dasyat rumet ko... bley wat filem cam citer rumate kat hollywood tu...kalo aku jadi ko agaknye da lame aku buat kucing parsi dia jadi gulai... :)

ika~~ said...

zahira:zara,i mmg dah serikla klu bley xnk sewa ngn org dh.i nk kwen cam u!duk ngn hubby lg best.hehe.

mazermohamad:cer cite..cer cite :)

wahida:sy suggestkan awk cr yg sekepala n geng2 awk gk.jgn amek strangers!

aslah:2 doa sy tiapkali nk msuk umah sewa..wuwu~

tuan:pnyabar eh?mmg ase nk tampar je klu dia ckp cmtu dpn2!

syamsiati:itulah..aku klu xbpe pengemas xpe lg,klu pengotor mmg aku pantang act!

cik kiah:hahaha!goreng pon sodap!

NuR 'aQiLaH said...

mulut kalo dah macam bontot ayam tu mmg apaaa pon x boley...kehkeh

rara pinkmafia said...

agak kuranag ajar jugak housemate anda ye.kalo rara lah mmg dh flying kit dh pon.eh kucing jantan tu mati kesepian ke?

hmm dulu pon rara ada gak ousmate yg suke ngelat.mmg kurg ajar kan.

.::WaNiE::. said...

dah babi sial pulak tu :p

well...dah melambangkan peribadi :p

eh i ada diploma je.

tak educated eh i :p


saya tak educated, saya ok ! :D

ika~~ said...

aqilah:indeed =.='
rara:oh ade gk org nma rara eh?btw aah kucing 2 mati.sy syak dia kesepian
wanie:dia ada tmbah anjing kurap kt guwa..mcm hareem!eh klu spm pn tp berbudi bhsa org nmpk manis je kaan?

Hana Soffelia said...

Pergh~~ siyes macam hareeeemm je.. hana pernah je bela kucing (arjun tu hah) tp hana letak dlm blik sbb xmau kwn bau sume tu kan. then bla arjun alami maslh kesihatan n housemate ckp bnyk bulu arjun bersepah kat ruang tamu, cpt2 hana bg teman penyayang bela smpailah sembuh. but then, hana xambik lg arjun dr teman penyayang coz tkt benda sama berulang. so esok mau pindh rumah baru n duk sorang2, blhlah bela arjun semua. Yeay!!! hehe

btw, about ur x housemate tu, she was lucky ika, dpt housemate mcm ika. cuba hana duk di posisi ika, memang dah lama makan kaki. hahaha

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails